ICT Community 's-Hertogenbosch

Draadloos netwerk voor Internet of Things in ‘s-Hertogenbosch

Een draadloos netwerk dat toepassingen voor het Internet of Things mogelijk moet maken. Dat is The Things Network (TTN).  Martijn Quaedvlieg probeert TTN in ’s-Hertogenbosch van de grond te krijgen, te beginnen in de wijk Maaspoort. Het centrum en het Paleiskwartier hebben sinds deze week ook dekking. Draadloze apparaten kunnen dankzij TTN data versturen naar het internet, zonder wifi, 3G of 4G.
 
“Niet het verzamelen maar het versturen van data is namelijk de uitdaging om het Internet of Things te realiseren”, zegt initiatiefnemer Quaedvlieg. “3 en 4G en Wifi zijn om verschillende redenen niet altijd geschikt, zeker niet als het om ‘aparte’ locaties gaat. Het LoRaWAN-netwerk is dan een geschikt alternatief. Je hebt geen SIM-kaart nodig en het stroomverbruik is laag.” Het LoRaWAN-netwerk van The Things Network wordt momentmeel met behulp van crowdsourcing wereldwijd uitgerold.
 
Hoosjebootje
In Amsterdam is al volledige dekking. Een voorbeeld van een toepassing in de hoofdstad is Hoosjebootje. Sensoren signaleren wanneer een bootje dreigt te zinken doordat het volloopt met water. De booteigenaar krijgt een signaal en als deze niet reageert komt er een hoosbootje om het bijna ondergelopen bootje leeg te hozen. Andere mogelijke toepassingen zijn sensoren die aangeven wanneer prullenbakken vol zijn, die de luchtkwaliteit meten of die signaleren wanneer de tomaten in je volkstuintje water nodig hebben.
 
Kip-ei verhaal
“Het is een beetje een kip-ei verhaal”, zegt Quaedvlieg. “Je hebt een netwerk nodig om praktische toepassingen te kunnen realiseren. Maar zonder toepassingen is er geen behoefte aan een netwerk.” Om het netwerk toe te lichten en om de wensen die leven in de stad in kaart te brengen, was er medio september een kick-off bijeenkomst vanwege de oprichting van de lokale TTN afdeling. Circa 35 geïnteresseerden kwamen op de informatiebijeenkomst af. Er is ondertussen contact gelegd met de gemeente en bedrijven, HAS, Avans Hogeschool en de Jheronimus Academy of Datascience.
 
The Things Network is een wereldwijde organisatie met lokale communities. Quaedvlieg is de aanjager in ’s-Hertogenbosch. Een vrijwilligersfunctie. “Ik doe dit hobbymatig. Ik heb zelf een antenne op mijn woning.” Hij daagt Bossche ondernemers uit om toepassingen te verzinnen. En om zelf een antenne te plaatsen en zo onderdeel te worden van het netwerk. Tien tot vijftien antennes (gateways) is voldoende voor volledige dekking in ’s-Hertogenbosch, verwacht Quaedvlieg. “Een set professionele apparatuur kost circa duizend euro. Aansluiten op stroom en internet en je kunt aan de slag.”
 
Wilt u meer informatie over The Things Network ’s-Hertogenbosch, of overweegt u een antenne te plaatsen? Neem dan contact op met Martijn Quaedvlieg.